Viața începe cu o cafea bună




Când gândurile se cer scoase afară din minte, măinile nu fac decât să asculte comanda și te trezești scriind... despre cafea.
Toată dimineața robotisem, a fost un început greoi de zi și am ieșit afară cu copilul val-vârtej, mai târziu decât de obicei. Am uitat chiar si cănuța cu apă a fetei. Mi-am făcut programul obișnuit de distrat copilul, l-am hrănit și adormit și am pus de cafea în timp ce îmi luam prânzul. Frugal. Nu aveam chef de el, deși foame îmi era. Simțeam că sunt ținută de la ceva important. Și asta îmi crea o stare de nervozitate. 
Am strâns masa, am turnat cafeaua aburindă în cană și am pornit computerul. Am început chiar să scriu ceva pentru tema pe care o aveam de rezolvat. Despre ciocolată.
Am fost întreruptă, însă. Fetița s-a trezit de la un zgomot de alături. M-am așezat lângă ea s-o adorm la loc. Și mi-am lăsat mintea să zburde puțin, dacă tot nu puteam face nimic altceva... Am detectat în cerul gurii aroma ultimei înghițituri de cafea pe care apucasem să o iau. Și asta m-a relaxat, brusc. Era așa, un fel de briză ușoară, care mă înviora. Mi s-a facut dor de cafeaua mea din cană, abandonată pe pervaz. Stăteam acolo, întinsă și tânjeam să mă ridic să mai iau o gură. Să simt lichidul cald cum îmi umple gura, să-l păstrez puțin acolo, apoi să-l las să alunece ușor pe gât. Simt cum aroma îmi pătrunde în creier și parcă acesta se bucură. Era ca și cum ai sta la o baie de soare. Te lași leneș pe cearceaf și simți cum fiecare celulă primește căldura și o savurează. Așa se întâmplă la fiecare gură de cafea pe care o iau... Gustul mă inundă și mă poartă cu el.
Îmi place cafeaua puțin dulce, cu sau fără lapte, cu sau fără frișcă, în orice combinație, cu vanilie (mai nou) sau alte condimente. Sau simplă. Chiar și pozele cu cești pline cu cafea îmi plac. Când sunt la un restaurant și urmează să comand, îmi desfăt întâi ochii cu pozele de pe pagina cu cafele. În straturi spumoase și colorate de la alb, la crem, maro deschis și până la maro închis. Cu scorțișoară pe deasupra sau cu ciocolată rasă.... Mmmmm!!! Cu desene haioase făcute în spumă...
Îmi place chiar si ness-ul pe care mi-l face soacră-mea, pentru că știu că-l cumpără din puținii ei bani doar pentru mine, când mă duc s-o vizitez. Și-l beau cu drag chiar dacă mi-am luat deja, pe drum, o cafea de la automatul din metrou, pentru că știu că ea mi-l face ca să mă simt bine la ea. Mă simt bine oricum, pentru că mă simt dorită. Și beau si ness-ul ei, pentru ca să se simtă și ea bine.
Am avut o relație specială cu cafeaua din totdeauna. Îmi amintesc despre începuturi. Când venea cineva în vizită, mama punea de cafea. Foarte devreme m-a învățat pe mine să fac cafeaua, ca ea să stea mai mult cu prietenele ei de vorbă. Îmi convenea, pentru că în felul ăsta stăteam și eu prin preajma lor. Să aud ce vorbesc, cum vorbesc... În plus, îmi plăcea mult cum mirosea cafeaua. Nechezolul ăla de pe vremuri era foarte bun pentru că oricum nu era altceva... Și pentru că mă tot dădeam pe lângă ceștile de cafea și adulmecam ca un cățel pe lângă ele, mama mi-a dat într-o zi să gust din lichidul maroniu. Mi-am ănmuiat buzele în ceașca ei și m-am strâmbat. Nu mi-a plăcut deloc. Mai mult decât atât, mi s-a părut revoltător ca un miros atât de seducător ca ăla după care mă înnebuneam eu să fie al unei substanțe atât de amare! (Și mama punea foarte puțin zahăr. Iar de mai mulți ani o bea neagră.)
După Revoluție a apărut cafeaua adevărată! Aroma ei era mult mai bogată, simteam că amețesc doar de la miros. Mama cumpăra cafea boabe și o râșnea în casă. Toată casa se umplea de mirosul inconfundabil. Obișnuiam să iau câteva boabe în camera mea, să le miros cât vreau eu. Le frecam în mână să simt luciul boabelor prăjite și uleiul mi se imprima pe piele. Le duceam apoi la nas și trăgeam cu putere aer în piept, aer cu aromă de cafea prăjită.
Gustul nu mi l-am apropiat decât prin clasa a 12-a, când am descoperit că am tensiunea mică și medicul mi-a spus să beau cafea. (Ha!) Nu dacă vreau, ci pentru ca să mă simt bine și să nu mai am amețeli. De atunci am o scuză foarte bună să beau cafea. Și consumând-o în scop ”terapeutic”, m-am îndrăgostit iremediabil și de gustul ei. Acum, orice are gust sau aromă de cafea, devine automat preferatul meu: ciocolată, prăjitură, săpun...
De când a intrat în viața mea, a rămas acolo ca un reper pe drumul vieții mele. Mă văd învățând pentru facultate, cu cana de cafea alături. Până să mă împrietenesc cu gustul cafelei naturale, am făcut un ”rodaj” cu ness. Frecarea ness-ului cu zahăr făcea parte din rutina de pregătire pentru învățat. Și pentru că ”rețeta” a funcționat, am folosit-o și mai departe. Îmi amintesc, astfel, de prima mea sesiune la facultate. Locuiam și învățam împreună cu prietena mea Gabi, fiecare cu cartea ei, cu treburile ei. La un moment dat, hotăram amândouă că trebuie să luăm o pauză. Puneam muzică și frecam ness-uri. Ne beam apoi cafelele asortate cu o mică bârfă, după care opream muzica și ne întorceam conștiincioase la învățat.
Ceva mai târziu, la primul meu loc de muncă, șeful ținea ședință cu noi în fiecare dimineață. Dar nimic nu începea până când eu nu-mi făceam cafeaua. Pentru că n-ar fi avut nici un rost să-mi spună ceva înainte de asta, nu se făcea nici o conexiune în capul meu. Trecusem deja la cafeaua naturală și dădusem, cel mai probabil, în viciu: ritualul preparării, testarea mai multor arome îmbogățite cu condimente diferite, desfătarea cu care-mi umpleam plămânii cu mirosul cafelei proaspăt făcute, sorbirea lichidului magic cu ochii mijiți de plăcere. Chiar dacă ședința făcea ca să-mi intre mai cu noduri, așa... După ședința cu șeful (luuungă și plină de muuulte și inutile vorbe), urma ședința noastră din birou, în care încercam să punem cap la cap ce înțelesese fiecare pentru a da un sens lucrurilor spuse. Eram 3 oameni cu experiență și nivel de pregătire destul de divers care ne chinuiam mințile să pricepem despre ce era vorba în propoziții...
La următorul loc de muncă am făcut rost de o cana de cafea mare de tot. Am iubit cana aia. Era galbenă cu inimioare. Dar nu de-asta îmi plăcea, ci pentru ca era mare e tot. Și cafeaua băută din ea era bună de tot și ținea toată ziua.
Viața mea socială începuse să se îmbogățească și plăcutul obicei al servitului cafelei căpăta valențe noi: adesea avea loc înconjurată de prietene la o terasă sau un bar drăguț. Sau în bucătăria vreuneia dintre noi – și mai drăguț! Cafeaua venea atunci la pachet cu povești, gânduri și îngrijorări de care avea fiecare tolba plină. Ce probleme mai avem pe la serviciu, cum am vrea să fie viața noastră, pe cine mai iubim, pe cine părăsim, unde am vrea să mergem, cu cine să ne întâlnim, cine ne face viața amară, al cui zâmbet îl purtăm în suflet...
Anii au trecut, problemele s-au înmulțit, speranțele s-au mai prăfuit, dar limbile rămăn la fel de ușor de dezlegat cu o ceașcă de cafea în față.
Iubesc cafeaua și sentimentul pe care mi-l dă: de pauză, de vacanță (scurtă, foarte scurtă) de la orice fac la un moment dat. Nu e nevoie să mă opresc din ce fac pentru a savura o cafea. De fiecare dată când îmi înmoi buzele de cana de cafea și las lichidul dulce-amărui să alunece în gura mea, atunci, chiar în momentul acela sunt în vacanță! Și pot să aud în urechi muzică de dans sau valurile mării, sau ecoul muntelui, sau zumzetul albinelor... Cafeaua are în ea sunete și culori vrăjite.
Fiecare zi începe cu o cafea buna. Viața începe cu o cafea buna!


Sursa foto: https://www.pinterest.com/pin/333688653611319064/

Comentarii