Beția tinereții



În fiecare zi iau troleul spre casă din stația aflată în fața unuia dintre liceele bucureștene. Şi în fiecare zi, la ora la care îmi închei programul, stația e plină de liceeni: grupuri de fete și băieți care își fumează țigările cu un aer important, vorbesc și râd tare. Spectacolul adolescenței în floare!
Într-una din zilele trecute, însă, am avut parte de un spectacol mai neobișnuit. La caţiva metri de staţie mi-a atras atenţia un grup de trei băieți chiar foarte veseli. Așteptând troleul care nu mai venea (iar când a venit, era așa de plin că nu m-am putut urca, deci am mai stat), am elucidat motivul veseliei lor evidente şi exagerate. De fapt, numai doi dintre ei râdeau. De cel de-al treilea. Acesta era beat și asta părea să fie foarte amuzant pentru prietenii lui. Aceștia chemau din când în când pe alți colegi și cunoscuți care ieșeau de pe poarta liceului, să le arate ”minunea”: băiatul beat care consumase aproape în întregime (mai rămăseseră mai puțin de 100 ml) o sticlă de 1,5 litri de țuică. Așa am înțeles din explicațiile lor, dar și din strâmbătura celor care duceau sticla la nas, să se convingă că nu e o glumă. Martorii invitați nu zăboveau, plecau în treaba lor și n-am putut să nu remarc pe fața unora dezgustul. Însă cei doi râdeau în continuare de nefericitul beat și îl provocau cu vorbe și gesturi să se miște, ca să se vadă cât de precar îi era echilibrul și cât de împleticită limba.
Un spectacol trist. Băieții nu păreau să aibă cu mult mai mult decât fiul meu. Asta e de natură să mă neliniștească. Ştiu că dacă o să spun că nu se recomandă consumul de alcool până la vârsta de 18 ani, o să fiu privită ca un părinte (doar) cicălitor şi o încuiată. Dacă cele mai multe dintre motivațiile adolescenților de a consuma alcool sunt de natura socială (presiunea grupului, dorința de experimentare, conflicte, dorința de a impresiona), în aceeași zonă (socială) îmi propun să rămân pentru început cu câteva considerații despre evenimentul la care am fost martoră fără să vreau. Și n-am să încetez (pentru că n-am cum) să fiu părinte, aşa că am şi câteva ... să le zicem sfaturi:

  • Ce fel de prieteni îți sunt aceia care, deși nu sunt ei cei care te-au adus într-o situație penibilă (că asta nu mai știu dacă s-a întâmplat în cazul de față), nu ezită să râdă de tine, să te arate cu degetul tuturor ca pe o maimuță caraghioasă (cam așa arăta tânărul cu pricina)? Ba chiar să invite și pe alții să râdă de tine... Un sfat: renunţă la asemenea prieteni! Dacă vrei să bei, bea cu cineva care are acelaşi scop ca şi tine, cum ar fi acela de a se distra. Împreună cu tine, nu pe seama ta!
  • Cum poți să crezi că poți impresiona în felul ăsta? Privind chipurile celor care au fost chemați de cei doi ”prieteni”, am văzut pe ele dezgust. Nu invidie, nu uimire în fața ”puterilor” etalate. Dacă pe ei ar fi vrut să-i impresioneze, aș zice că tentativa lui a eșuat. Nici nu vreu să mă gândesc cum l-ar fi privit fetele (ele nu apăruseră în peisaj cât am stat eu pe acolo)! S-or fi schimbat vremurile... și fetele odată cu ele, dar nu chiar atât de mult! Concluzie-sfat: starea de ebrietate nu impresionează pozitiv! Din contră.
  • Câtă minte să ai să vrei să te îmbeţi ca să arăți că ești mai grozav ca alții? (Deși negăm asta, suntem mereu în competiție.) Cu cine concurezi, mai exact? Să se îmbete poate oricine. Absolut oricine. Nu trebuie să ai niște deprinderi speciale. Ba din contră: cu cât mai mic nivelul de educație și de sărăcie, cu atât mai des e întâlnit acest viciu. Vorbim despre oameni care o fac temeinic, zi de zi, capătă ”măiestrie” în asta... deci de ce ai vrea să te pui cu așa ceva? Ce este de dorit în a arăta beat, a vorbi fără noimă, a merge împleticit? Ce e amuzant în asta? Am remarcat încă de pe vremea când eram eu adolescentă că băieții (și mai apoi bărbații) povestesc cu mare mândrie episoadele de beție, înfățișând cu lux de amănunte gradul de decădere în care acestea i-au adus. Bine, poate când povestesc între ei, e o chestie așa, de măsurare a bărbăției (de când se măsoară bărbăția în vomă, vulgarităţi şi situaţii penibile?). Dar nu le spune nimeni băieților ăstora că fetele nu găsesc asta ca fiind... sexi??? Nici măcar amuzant. Aici am mai multe sfaturi: Nu bea ca porcul! Nu te lăuda că te-ai îmbătat ca porcul! Nu lăsa pe toţi să vadă că te-ai îmbătat ca porcul!
  • Ce fel de prieteni îți sunt aceia care, în stare de ebrietate fiind, te ademenesc să intri așa în școală, unde sigur dai de necaz? Cât de tare trebuie să-și dorească cineva să-și bată joc de tine ca să-ți facă asta? Prin urmare, încă un sfat: dacă bei să te distrezi, bea la petreceri, în timpul liber. Dacă vrei să îţi baţi joc de şcoală şi nu-ţi pasă cum o să ieşi (de şifonat) din ea, există şi metode de a o face care să nu implice umilirea ta publică. Aşa că NU BEA LA ŞCOALĂ!
  • Revenind la întâmplarea din fața liceului, ce nu iau în seamă adolescenții este și faptul că adesea asemenea întâmplări au urmări medicale cum ar fi: vărsat mațele și rău fizic destul de serios, ajuns în stare de urgență la spital pentru spălături stomacale, chiar comă alcoolică. Mă gândeam cam cum ar mai râde cei doi dacă tipul lor ar ajunge într-o asemenea extrem de neplăcută și periculoasă situație. Pentru ce? Sfat: bea cu cap! Nici măcar atunci când este vorba de distracţie cu sau fără băutură nu trebuie să renunţi să gândeşti.

Am încercat o uşoară documentare (cât să nu devin foarte plicticoasă) legată de problema consumului de alcool la adolescenţi, care să vină în sprijinul consideraţiilor de mai sus.
Iată, spre exemplu, câteva date să le spunem tehnice – etapele beţiei (găsite aici):

         Intoxicaţia acută cu băuturi alcoolice (beţia) are trei perioade:
  1. Perioada de excitaţie intelectuală: conversaţie excesivă; exagerări verbale; cutezanţă; euforie iar în unele cazuri indivizii devin trişti şi apoi gem sau plâng. 
  2. Perioada de pierdere a controlului şi de scădere a capacităţii intelectuale (iresponsabilitate; violenţă; certuri; obscenităţi; dezorientare). Mersul devine şovăitor. Individul devine somnolent, adoarme oriunde, indiferent de pericole. 
  3. Perioada de somn comatos - cu pierderea cunoştinţei - relaxare musculară; hipotermie (risc de a face pneumonie sau de a sucomba, dacă este lăsat în frig); respiraţie dificilă; cianoză (coloraţie albăstruie a pielii, gingiilor, unghiilor datorată nivelului insuficient de oxigen în sânge); asfixie progresivă cu pericol de deces. În cazuri favorabile, individul se trezeşte după 12-24 ore cu amnezie, dureri de stomac, ficat mărit şi dureros, indispoziţie.
           În acelaşi loc, am găsit câteva informaţii despre efectele alcoolului asupra creierului (nu trebuie uitat că alcoolul afectează întreg organismul, de la ficatul care trebuie să metabolizeze alcoolul, la inima mărită, la depuneri de acid uric în articulaţii şi în ţesuturi, la creşterea lipidelor în organism – vezi obezitate, hiperglicemie):

       Alcoolul consumat excesiv şi zilnic are efecte dezastruoase asupra sistemului nervos. Cel mai grav efect este asupra creierului; tomografiile computerizate la alcoolici au arătat o atrofie a creierului şi în special a lobilor frontali. Creierul devine mai mic la alcoolici, ceea ce explică scăderea funcţiilor intelectuale, pierderea memoriei, a autocontrolului, a puterii de judecată şi a voinţei, ajungându-se cu timpul la tabloul de demenţă alcoolică. Potrivit datelor serviciilor de sănătate din diferite ţări, jumătate din pacienţii clinicilor psihiatrice sunt alcoolici.

            Tot despre efectele consumului de alcool în adolescenţă se poate citi şi aici:

     Consumul de alcool la vârste fragede poate afecta procesul de învăţare şi performanţele şcolare, avertizează o notă emisă de guvernul Statelor Unite. Un studiu, care a evaluat memoria pe termen scurt a unor subiecţi cu vârste cuprinse între 15 şi 16 ani, din care o parte erau dependenţi de alcool, a dovedit că aceştia memorează mai greu cuvinte şi forme geometrice simple decât cei care nu au o problema cu consumul de alcool.

Consumul de alcool în perioada adolescenţei poate avea însă efecte grave pe termen lung. Persoanele care încep sa bea înainte de vârsta de 15 ani sunt de patru ori mai predispuse la alcoolism decât cele care încep după vârsta de 20 de ani. Totuşi, nu se ştie dacă vinovată de acest efect este numai vârsta la care tinerii încep să bea şi în ce măsură sunt implicaţi ceilalţi factori de risc, precum mediul familial sau anturajul.



Sursa foto: http://giovaniealcol.blog.tiscali.it/category/genitori-e-figli/?doing_wp_cron

Comentarii