Maimuțăreli – viața cu un copil mic



Dicționarul limbii române literare contemporane spune că MAIMUȚĂREALĂ înseamnă ”imitație caraghioasă a vorbelor, gesturilor sau faptelor cuiva”. Adică exact ce face fi-mea cu noi toată ziua. Ştiu, aşa învaţă omul, care om din maimuţă se trage deci termenul i se atribuie pe drept... Prin asemenea maimuţăreli ajung copiii mici să înveţe să manânce singuri (folosind tacâmuri) sau să bea din cană de ceramică, aruncând cât colo cana de plastic specială pentru copii, cu pai... Câteodată nimerește să facă gestul și cu cea de ceramică, și atunci să te ții! Dar asta e altă poveste...

Tot prin imitaţie învaţă şi să se spele pe mâini, pe ochi, pe dinţi... Şi ce fericit e părintele când vede copilul făcând asta! Dar câteodată se întâmplă să mă grăbesc dimineaţa să plec la serviciu, în întârziere fiind deja pentru că toată noaptea copilul s-a frământat, trezit, urlat (într-un episod de două ore continuu plus altele mai scurte). Iar el, copilul, care nicidecum nu poartă semnele traumatice ale aceleiaşi nopţi (și oricum recuperează la somnul de prânz... eu nu!), vrea să se spele odată cu mine şi mi se tot împiedică printre picioare. Apoi vrea şi crema mea de faţă. O las să bage degetul, doar ca să scap. Dar nu scap, pentru că trebuie să fiu cu ochii pe ea să nu lingă. Pe el, degetul. Pe ea, crema. (Nu înţeleg nici să mă pici cu ceară de ce îi plac cosmeticalele. Adică să le mănânce. Şi crema de corp după baie, şi crema de funduleţ, şi cremele mele. Nu înţeleeeeeg!) Vrea apoi şi creionul meu de ochi, şi fardurile, şi... tot. Şi dacă nu i le dau, se enervează şi bagă iute un tantrum. ”Pentru de dimineață”, vorba reclamei. (Cine crede că tantrumurile au legătură cu așa-zisa proastă creştere, deci cu părinții, nu are copil sau încă nu a ajuns în etapa aia.) Parfumurile - musai trebuie să inversăm capacele. Multe din obiectele astea ajung pe jos sau în gură. Sau în ambele locuri, pe rând.

Am sărit peste episodul în care aş avea nevoie de baie într-un mod mai intim. Tocmai ca să rămână intim, deşi intimitatea nu mai există cu un copil mic în casă. Dar dacă apuc, printr-o minune, să intru singură în baie, profitând de neatenția micuței urmăritoare, atunci e bine să rămân acolo, cu uşa închisă (rezistând chemării jeluitoare care se aude de dincolo de ea ”Mamaaaa! Mamaaaa!”) și pentru episodul descris mai sus, cel cu pregătirea feței desfigurate de oboseală a mamei pentru ieşirea în lume. Adio maimuțăreală cu smacurile mamei, sic!

Rănirea în vreun fel a unui membru al familiei naște şi ea un episod savuros de maimuţăreală. Zile întregi va povesti copilul (mai mult cu gesturi şi onomatopee, că la nivelul ăsta suntem) cum ai lovit piciorul pătuţului şi cum te-ai văitat, imitând la nesfârşit tânguirea ta sfâşietoare: ”Ai, ai, ai, ai!...” Pentru protejarea orgoliului propriu, îmi imaginez că insistenţa cu care repetă povestea accidentului este direct proporţională cu empatia ei faţă de cel accidentat. Adică în loc de ”Îmi pare rău!”, auzi într-una interpretarea personală a nenorocirii care te-a lovit. Fair enough?

Încălțările (de la pantofi cu toc, papuci de casă și până la running shoes și ghete grele de bărbați mărimea 44), pălăriile, gențile, podoabele (brățări, coliere, ceasuri de mână), ale noastre sau ale vizitatorilor – nimic nu scapă nepurtat, sau mai bine spus târâit prin casă și maimuțărit. Nu mai pun la socoteală maimuțăreala cu propriile jucării/obiecte. Cum ar fi purtatul căruciorului de păpuși sau – de ce nu? – a oliței pe cap. Ce? Numai pițipoancele au voie să lanseze tendințe în modă?

Electrocasnicele sunt foarte interesante pentru un copil şi maimuţăreala e obligatorie aici. Pentru că ele fac zgomot, nu pot fi ignorate şi, prin urmare, nici folosite pe ascuns de către părinţi. Uscătorul de păr a intrat recent în atenţia fiică-mii. Pentru că are o grămadă (mare) de păr şi pentru că vremea s-a răcit, acum trebuie s-o usuc după baie. Uscătorul o incită, dar îi e şi teamă. E curioasă să-l pornească, dar nu îndrăzneşte să pună mâna. Aşa că de fiecare dată trebuie să-mi aloc timp pentru împrietenirea purtătoarei de plete cu unealta respectivă. Aspiratorul e bine să rămână şi el la distanţă de ea în timp ce funcţionează. Dar mixerul... e, aici e altă treabă. Mixerul vrea să-l folosească ea, cu mânuțele ei alea mici. Nu poate să îl ţină singură, dar aşa ar vrea. Astfel încât începe un fel de luptă corp la corp și mâini la mâini, cu mine, care âncerc să-i ofer un ajutor pe care ea îl refuză cu încăpătânare. Şi cu stropi zburând prin toată bucătăria şi ploaia de făină căzând asupra noastră, nu în compoziţie. Numai de-ar scăpa castronul nerăsturnat!!! (Uneori da, alteori ba...)

Asta încă e nimic. Aparatele cele mai râvnite sunt, de departe, telefoanele mobile şi laptopul. (Ca nişte părinţi responsabili ce ne aflăm, televizorul este doar o mobilă - care prinde viaţă numai noaptea, după ce adoarme fata. Deci nu vă mai miraţi aşa că n-am ştiut că i-au dat drumul lui Udrea!) A învăţat că cele două aparate pot fi manipulate pentru satisfacerea propriei plăceri. Adică muzică (”Elefantul Cici”, ”Boroboaţă”, ”Wheels on the bus” etc.), poze (vizionează cu plăcere narcisistică şi insistenţă pozele şi filmuleţele cu ea de pe telefonul meu - că numai asta găseşti pe telefonul meu), Ginger (Cleopatra e de vină!!!). Atât de disperată este după aparatele astea, că am ajuns să nu le mai folosesc sau să le folosesc cât mai puțin și doar în situații de urgență, pentru a scurta (că de evitat nu reuşesc) timpul pe care şi-l petrece cu ele şi pentru a salva aparatele în sine de traumele căpătate prin cădere (care întotdeauna se soldează cu desfacerea lor în toate bucăţile comnponente). Ca urmare: nu mai deschid laptopul cu ea de faţă (adică mai deloc) şi evit să vorbesc la telefon. Încerc să îl ţin (telefonul) departe de ochii ei şi tot ce mai apuc e să dau mesaje pe furiş. (Prietenele ştiu deja şi sper că înţeleg.)

Fascinaţia copiilor pentru aceste aparate este binecunoscută de către orice părinte. Imitarea vorbitului la telefon apare destul de timpuriu, înainte chiar de a începe să folosească alte jucării. Orice obiect poate fi și este folosit pe post de telefon, chiar şi propria palmă. Copilul merge prin casă bălmăjind cuvinte de neînţeles şi gesticulând neobosit. Te uiți la un copil mic făcând asta și ai o imagine destul de clară a comportamentului la telefon al adultului de lângă el. Acest fenomen al imitării utilizării telefonului mobil nici măcar nu este ceva de data recentă, precum telefoanele smartphone, de exemplu! Chiar şi fiul meu făcea asta, adică într-o epocă în care nu oricine avea telefon şi nici minutele nu erau atât de generos împărţite clienţilor de către foarte puţinii (adică doi) furnizori care existau pe piaţă. Deci nu se poate spune că vedea asta foarte des în jurul lui. Cu toate astea, el ”vorbea la telefon” exact o face acum fi-mea, un deceniu și o revoluție tehnologică mai târziu. Cât despre computer, îmi amintesc zecile de varinte de amplasare ale acestuia încercate de către sora mea pe când nepoată-mea era mică, cu scopul de a proteja investiţia familiei.

Dincolo de protejarea copilului (există destule articole pe această temă, nu reiau aici) şi a aparatului (manualitatea copiilor lasă de dorit la vârsta asta), activitatea în sine la aceste gadgeturi devine imposibilă cu asistenţa nemijlocită și implicarea mult prea activă a celui mic. Care crede că lumea se învârte în jurul lui, deci aceste aparate există pentru satisfacerea plăcerilor lui - şi asta imediat! Degeaba te tângui: ”Stai să scriu asta şi apoi îţi pun muzică” – este absolut degeaba! Apasă pe taste, pentru că aşa te vede pe tine făcând, ajungând să schimbe setări despre care tu nici nu ştiai că există. Butonul ON-OFF este foarte incitant, fiind colorat deosebit de restul. Deci îl va apăsa când tu eşti în mijlocul unei fraze. Pune mâinile pe ecran, imediat ce le-a scos din gură, pline de salivă, pentru a-ţi arăta ceva ce o interesează. Trage de mouse să îl lingă, suge cablul de alimentare, scoate aparatul din priză. Iar tu ai pretenţia să tastezi ceva, când de fapt mâinile tale se luptă să ţină cotropitorul departe...

Devine obositor și descurajator și mai bine renunți. Adică eu așa fac. Iar acest regim de abstinenţă tehnologică sporeşte senzaţia de izolare, de ieşire undeva în afara timpului pe care o trăiesc mamele, în special cele care nu s-au întors încă la serviciu. (Când ziceți că a ieșit Udrea? Și de ce?)

Se instalează, astfel, un sentiment de frustrare că nimic nu-ţi mai aparţine, nici obiectele, nici acţiunile, şi, de fapt, nici propria fiinţă. După ce ai luat totul, toată viaţa ta şi ai pus-o la picioarele mici-mici ale fiinţei pe care ai plămădit-o, vine şi ea şi mai adună firimiturile care au rămas, ultimele bucăţele de independenţă (şi suveranitate) şi rămâi goală-goluţă, cu totul subjugată şi, în plus, îndrăgostită pentru totdeauna de micul subjugator. Pentru că felul în care o face e aşa de drăguuuuţ!!! Pentru că nimeni nu te-a mai imitat aşa de caraghios şi cu atât de multă dragoste! Nimeni nu a mai vrut vreodată atât de mult să fie ca tine, să facă lucrurile ca tine! Nimeni nu şi-a mai dorit atât de mult să fii a ei cu totul, oră de oră şi zi de zi, până cazi frântă, privind pe sub gene cum fata doarme fericită, cu mâna şi piciorul peste tine: nu care cumva să pleci de lângă ea după ce adoarme!



Comentarii