Cine-filă



Cum e să stai într-o după-amiază liniștită în fața ecranului să te delectezi cu o frumoasă poveste? Nici măcar nu trebuie să fie de dragoste. Nici măcar frumoasă. Sau nici măcar poveste. Doar un șir de poante care să-ți alunge din minte alte preocupări pentru măcar 20 de minute... sau multiplu de 20 de minute, dacă ești printre norocoșii care pot viziona chiar mai multe episoade. Cum e să faci un maraton de o noapte cu serialul favorit? Nu mai știu nici măcar care e favorit, că nu mai sunt la curent cu seriale apărute recent și nici nu știu dacă au continuat cele pe care le urmăream cândva. Când m-am întâlnit accidental cu vreo secvență care părea promițătoare, mi-am propus să o rețin, am făcut câteva asocieri și repetări în gând, dar – surpriza! – am uitat tot. Dacă mă puneți în fața posibilității de a urmări ceva acum, n-aș ști să aleg un nume. Așa că cel mai probabil ocazia asta nesperată o voi pierde... Deci... bine că nu vine, ca să nu am ce pierde!
Nu sunt un cinefil adevărat. Privesc filmele ca o modalitate de a mă relaxa, de a uita de ale mele. Povești credibile, scene din viața oamenilor ca mine sau povești incredibile, dar spuse frumos, care mă fură în ele și mă fac să-mi doresc (și, într-o oarecare măsură, să o și trăiesc) magia... Fie că mă pun pe gânduri și îmi ridică întrebări care mă urmăresc apoi câteva zile (oare îmi permit așa ceva?) sau le uit subiectul imediat ce pun capul pe pernă, le iubesc! Și visez la ele mai mult decât apuc să le vizionez acum, în această perioadă a vieții mele.
Când eram mică nu reușeam să o înțeleg pe maică-mea. Mereu adormea în timpul filmului. Programul la televizor (această minune a tehnicii) era de (doar) 2 ore pe zi, seara, de la 8 la 10 și în acest interval reușeau uneori să strecoare și câte un film sau episod dintr-un serial (îmi amintesc, de exemplu, ”Ambulanța”... și muzica lui de generic). Era un eveniment, îl așteptam cu sufletul la gură și devoram (cam) orice ne dădeau cei care conduceau atunci televiziunea (singurul post, singura televiziune, singura opțiune - greu de crezut acum, ha?)... sau țara? Îmi amintesc foarte clar scena: taică-meu stătea în fotoliu, maică-mea pe canapea. Eu și soră-mea ne luptam să ocupăm un loc lângă ea (a se citi: pe ea). Fie cu capul în poala ei, fie pe jos, la picioarele canapelei, fie tot pe canapea, cu spatele sprijinit de gambele ei. Asta era prima etapa: găsirea locului cel mai bun (cine pierdea locul cel bun, stătea în locul mai puțin bun, fiind lipsit de căldură umană – celălalt fotoliu). Abia apoi venea povestea de pe ecran. Abia apucam să ne scufundăm în intriga acesteia, că o simțeam pe mama adormită. Aluneca ușor într-un tărâm în care probabil povara de pe umeri i se mai ușura. Uneori nu o lăsa ușor. Tresărea și mai arunca un ochi la filmul vieții ei. Cum putea? Când era atât de interesant să devii martorul vieții altora, să călătorești virtual prin locuri minunate, să fii părtaș la fapte mărețe... Mama respira rar, neimpresionată și probabil cu picioarele amorțite sub greutatea capetelor noastre. Cum putea, pe bune? Cum putea să n-o frământe a doua zi gândul că nu știa cum ieșise eroul din încurcătură, cum se salvase, pe el sau lumea întreagă, cu cine se măritase fata, cum se terminase confruntarea și, mai ales, cine câștigase?
Acum, la vârsta asta, cu experiența de părinte (la dublu), cu serviciu, cu toate efectele pe care le are asupra mea deprivarea cronică de somn plus tulburarea mea (pe numele ei ”dereglare de ritm circadian”), am ajuns să... adorm la film, băgându-mi picioarele în ea de poveste și de magie. Nu, nu mă fură, tot nu reușesc performanța asta. Pur și simplu trebuie să fac asta pentru că sunt prea multe orele de trezie cărora trebuie să le fac față.
Am înțeles, astfel, că... nu ajungi să adormi la filme pentru că vrei sau pentru că nu îți plac filmele. Iată-mă în rolul mamei mele! Și nu vă spun cât mă macină exact întrebările despre care pomeneam mai sus. De cele mai multe ori (trebuie să) adorm după ce apuc să văd câteva secvențe dintr-un film (în timp ce mă cremuiesc de seară) la care se uită soțul meu și mă enervează că nu văd tot. (Ce-a fost cu faza aia? Cine  epersonajul ăsta atât de arogant? Oare o să pățească ceva pentru obrăznicia pe care a spus-o? Cine l-o fi bătut pe ăsta așa de rău? Uite săraca... o fi pe moarte de arată așa rău? Oare o să-l găsească pe cel pe care îl caută? Cum or să scape din treaba asta? Etc. Etc.) Chiar dacă filmul e o tâmpenie (îți cam dai seama din câteva secvențe), cum să nu apuc să văd cum a gândit regizorul până la capăt tâmpenia cu pricina? Am fost pe punctul să zic că filmele de groază fac excepție, însă nu e așa. Chiar și unele dintre acestea îmi stârnesc curiozitatea (deși îmi doresc să mă protejez pentru puținele ore pe care apuc să le dorm, să nu le petrec fugind de căpcăuni).
Pentru că unele filme chiar merită văzute și pentru că sunt și eu om și-mi doresc să le văd, soluția a fost să le înregistrez (DVR cred că se cheamă unealta) sau să le descarc de pe internet și să le văd când pot. Adică în decurs de 2-3-4 zile, nu neapărat consecutive, de stai întâi să te gândești ”La ce film începusem noi să ne uităm?”, apoi să îți încordezi memoria să-ți amintești cine sunt și ce au făcut personajele până în punctul în care le-ai lăsat ultima dată, și eventual poți face asta în timp ce derulezi până la momentul ultimei întreruperi. Apoi mai vezi o bucată și mai oprești o dată înainte de terminarea filmului, oftând.
Varianta hard-core este să mă uit la tot filmul și să suport consecințele (mai ales dacă la această activitate nocturnă se adaugă și trezirile, tot nocturne, ale fi-mii – ca un făcut, mereu are una în plus în seara în care eu mă culc mai târziu). Așadar ”filmul” real arată așa: o dimineață care pornește greu, cu ignorarea alarmelor telefonului, cu plecarea de acasă în trombă, cu rochia neîncheiată la spate (era doar un nasture, da?), fondul de ten aplicat numai pe jumătate de față și rujul întins rapid în lift, nemâncată (deci alte minute în plus vor fi pierdute la Mega Image pentru un sandviș - și tocmai atunci li se decuplează și lor dispozitivul de plată online), semnând în condică la o oră care face să-mi roșească obrajii de rușine, mai pierzând încă o oră să-mi revin cu o cafea (plus sandvișul de la Mega) și apoi citind la nesfârșit același pasaj introductiv din documentul la care trebuie să lucrez, nereușind să-i pătrund sensul decât undeva pe la prânz...
Se putea face altfel? Păi nu prea. M-a întrebat soțul la un moment dat: ”Oprim aici?”. ”Nuuuu, stai să vedem ce a primit în cutie.” Și uite așa, după ce femeia a deschis cutia, am stat să probeze bocancii, apoi să văd dacă aceștia i-au ușurat într-adevăr drumul, cum i se promisese, și uite că tipul, Greg, a renunțat pe parcurs, dar ea nu, merge mai departe. Pentru că femeile au anduranță. Și care era miza călătoriei? Păi stai să văd, că altfel nu are sens tot chinul ăsta al ei, auto-impus. Și al meu, deopotrivă. Și oricum, drumul eroinei e presărat cu secvențe care ne duc în urmă, pentru a explica diverse acțiuni și gânduri ale ei din prezent. Cum să întrerup vizionarea? O să uit toate amănuntele astea, o să pierd starea de grație pe care regizorul s-a străduit să mi-o creeze, o să scap sensul...
Încerc să scurtez cu ce se mai poate scurta: partea de generic. Dar tot trebuie să facem o scurtă dezbatere în pat, cu lumina stinsă... eu despre sentimentele pe care mi le-a trezit filmul (iau de bună povestea, ca și cum ar fi reală), soțul despre mijloacele artistice folosite de către regizor, jocul actorilor și meritele scenariștilor. Mi-e frică să mă uit la ceas și mă gândesc cu inima strânsă la ziua de mâine. Pardon, de azi. Care a început deja de... Soțul declamă: ”2 e noul 10!” și în secunda următoare aud scâncete din camera fetei. V-am spus eu? Are un fel de radar care o ajută să detecteze cele mai nepotrivite momente să aibă nevoi, dorințe, mofturi. Copilul mic e mutat în patul conjugal și urmează negocierea (vrea lapte, ba nu, apă; vrea în brațe; vrea cartea cu Bob) care să ducă la re-adormirea fetei și (în sfârșit) adormirea părinților.
Așa a ajuns vizionarea filmelor să devină din metodă de relaxare, una tortură! Uuuuuf!

Comentarii