Gospodina Bucureștiului cu poalele în brâu



A fost amuzant, dar nu mai e... Am petrecut minute bune explicând copilului cum e cu decizia Primăriei Capitalei de a desființa Via Sport (bd. Kiseleff). Desființa, da, pentru că nici eu nu cred - cum nici alții nu cred - că motivul cu trasarea liniilor pe carosabil e pe bune și deci nu cred că atunci când se va termina (eu din câte am văzut la fața locului, s-a și terminat), vom avea din nou Via Sport. Pe scurt, cred că asta e o nouă acțiune care face parte din planul Gospodinei de frunte a Capitalei de a elimina orice fun pe care l-ar mai avea locuitul într-un oraș - mare capitală europeană, cum spune ”cântecul” - sufocat de trafic, de lipsa locurilor de parcare, de lipsa soluțiilor deștepte de trafic, de lipsa spațiului verde, de lipsa curățeniei și a  bunului simț etc. Știu, o să spuneți că acestea din urmă nu intră în atribuțiile ei, însă eu cred că intră în atribuțiile ei amendarea pe bune și pe ”simțitelea” a acelora care nu respecta regulile, legile etc..... cum ar fi aruncatul gunoiului pe jos. Ați observat cumva voi, sutele, miile de bucureșteni care intrați în noul Mall al Bucureștiului - Mega Mall - cât gunoi este in spațiul verde - așa-zis verde - și îngrădit al blocurilor de vis-a-vis de acel mall? Sau în unele parcuri din București? Lipsesc sau sunt complet ineficiente cele două mecanisme care intervin în această situație: ăla care face curat și ăla care are grijă să se păstreze curat. Similar cu situația de la lifturile de acces la metrou, pe care le folosesc persoanele cu dizabilități și mamele cu copii în cărucior. Dacă ar putea să o facă fără să li se întoarcă stomacul pe dos (vezi Gara Basarab)... Dar, din nou, nu e treaba Primei Gospodine a orașului... curățenia în oraș, nu? Că primăriile de sector, că Metrorex... oricine, dar nu Primăria Generală. Nuuuu, Primăria Generală are treabă cu eliminarea concertelor și a lucrurilor frumoase și europene cu adevărat din oraș. Aș fi zis că ar fi fost nevoie ca primărița (scuzați, nu pot să-i zic doamnă) să știe întâi ce desființează, dar sunt convinsă că acest gând nu a preocupat-o nici o secundă și doar n-o s-o preocupe acum...
Așadar... pentru mine și copiii mei care vor uita poate că a existat Via Sport, am decis să scriu despre asta.
De câțiva ani veneam pe Via Sport. Fiul meu era suficient de mic să nu poată merge singur, mai ales că avea nevoie de buletin pentru a primi echipamente. Așa că mergeam împreună și ne jucam împreună. Acum mergea cu prietenii și stătea până târziu, iar eu nu aveam griji, pentru că știam că locul e ok.
Era amuzant că puteam să ne jucăm acolo unde de regulă ajungeau doar mașinile. Era un aer de sărbătoare, de vacanță să vezi oamenii mergând pe stradă sau jucându-se. Multe familii veneau și părinții se jucau alături de copiii lor, așa cum nu aveau ocazia să o facă la locul de joacă din parc, orice parc.... Am văzut părinți care aveau astfel prilejul să le arate copiilor cum se aruncă la coșul de baschet, cum se ține paleta de ping-pong în mână sau cum se merge pe bicicletă. Am văzut climbing, am văzut bungee jumping, am văzut fitness și kangoo jumps în stradă, am văzut yoga alături, în parc, au fost bătăi cu apă unde toată lumea s-a amuzat maxim... Așa un spațiu mare de joacă nu mai văzusem. Și veneau oameni din tot Bucureștiul aici. Și mulți străini am văzut, cu copiii lor. Am fost martora unor întâlniri între cunoștințe care nu se mai văzuseră demult, dar se întâlniseră aici, în acest loc de joacă neconvențional.
Deja de când se apropia vacanța mare, abia așteptam să se deschidă Via Sport. Era un eveniment pe care îl așteptam cu drag și de care ne despărțeam cu regret spre finalul vacanței.
De vineri seara începea să se simtă... aerul de sărbătoare. Vedeam organizatorii pregătiți să întindă aparatele, apăreau mașinile de Poliție prin preajmă, muzica răsuna în zonă și densitatea populației creștea în ”alveole”. Copiii mai mari rămâneau până la orele 10 seara, ca să asiste și ajute la montarea aparatelor.
De când am născut-o pe fată, am cunoscut și alte avantaje ale Viei Sport: un loc mult mai mare de plimbare cu căruciorul, departe de zgomotul traficului în desfășurare. Duminica dimineața o așteptam pe bunica fetei la metrou și porneam într-o plimbare lungă, în mijlocul acelei veselii generale care se întindea preț de două parcuri și un bulevard... Primeam fructe proaspete de la unul din partenerii evenimentului și nici asta nu era rău deloc. Mașina de înghețată apărea și ea.
Acum vorbeam cu fiul meu despre desființarea locului ăsta. Despre cum deciziile tembele ale Marii Gospodine (aleasă de o mână de oameni care cu siguranță nu e reprezentativă pentru populația orașului - dar asta e democrația!) ne afectează pe noi, oamenii obișnuiți și mă întreba copilul: ”Și nu ești îngrijorată? Că ia niște decizii care ne afectează?”. ”Ba sunt îngrijorată și chiar revoltată”, i-am spus, ”Dar asta fac politicienii din totdeauna și nu se poate face nimic. Oamenii au votat-o. Probabil nu acei oameni care acum nu mai pot veni pe Via Sport. Dar din punctul de vedere al democrației, nu contează”. Toată propaganda cu ce putem face noi și cum putem noi schimba lumea cu votul nostru e degeaba. Păi ce? La ultimul vot am putut? Putem cel mult să alegem dintre mai multe soluții proaste una cu care dup-aia trebuie să ne mulțumim pentru că... noi am votat-o. Păi și... asta e schimbarea lumii cu votul nostru?
Cum spuneam... începe să nu mai fie amuzant să trăiești în orașul ăsta administrat de Marea Gospodină. Dar nu contează, nu? Că doar ea nu locuiește aici, să-i pese cu adevărat. E ca la mine la bloc. ”Doamna” (altă doamnă, deh!) administrator stă în blocul de vis-a-vis așa că o doare la bască despre faptul că avem un consum de apă care nu se justifică decât cu o defecțiune. Implicarea ei e minimă, doar cât să ne închidă gura, că altfel îi dăm ei bătăi de cap, de umblat pe la RADET, făcut plângeri, vorbit cu oamenii din bloc etc. Prea greu! Prea multă muncă! Nu de-aia s-a băgat ea administrator la bloc. Dacă voia să muncească din greu făcea altceva, nu?
În final, o întrebare (retorică, așa cum este întreaga postare) pentru primăriță: ”Daceva treabă adevărată nu aveți de făcut la primăria asta? Că până acum am văzut numaabureli și prosteli...”

Comentarii