O turmă mai puternică



Citesc despre faptul că există o scrisoare de susținere a lui Valentin Popa la Ministerul Eduației semnată de 45 de nume din lumea academică. De susținere în fața celor care au sărit să spună că e analfabet. El nu e, dar se exprimă ca un analfabet. Doamne, și cât m-am luat de Pop!!! Acum vine ăsta... Nu aveți senzația că de fiecare dată când spunem ”o soluție mai prostă nu puteau să găsească”, de fapt ne jucăm cu norocul nostru și imediat ne-o luam peste bot?

Toată nebunia asta cu acuzațiile de analfabetism vin, după părerea mea, din prăpastia care se cască între ceea ce așteaptă oamenii (noi, ăștia, mai mult sau mai puțin academici) de la un profesor, rector de universitate, om care-și petrece viața între cărți super-deștepte și alți oameni cu capul mare și ceea ce ne trezim că avem în față când... deschid gura. (Și sunt și genul de oameni care deschid gura cu mare plăcere în situații publice, cu microfoane, camere de luat vederi și alte aparate de înregistrat, astfel încât să lase urme! Era un proverb românesc potrivit pentru asemenea exemplare, nu? Ceva cu fudul...)

Se cuvine să lămurim o treabă, pentru că am văzut de multe ori că atunci când îi reproșezi unei persoane că se exprimă greșit din punct de vedere gramatical, imediat se scuză că nu a făcut facultatea de litere. Chiar și Tăriceanu consideră că numai profesorii de română ar trebui să vorbească corect românește... Ce să mai zici? Totuși, regulile gramaticale de bază încep să se predea din clasa a 3-a și sunt reluate sistematic în gimnaziu. În liceu și facultate, chiar dacă nu mai constituie obiect de studiu, gramatica este ]n continuare un lucru de care profesorii țin cont și, cu siguranță, îl amendează prin notă unde e cazul. (Desigur, dacă nu sunt și ei în situația de a nu cunoaște - a se citi: a fi uitat - aceste reguli.... ceea ce e nu trist, ci impardonabil. Pentru un cadru didactic. În fond, de aceea tot circul ăsta!)

Revenim la prăpastia între așteptări care se nasc când ni se prezintă cineva drept profesor universitar (chiar rector în cazul de față) și ce primim de fapt. Noi, oamenii normali (la cap și la studii, nimic extravagant nu am în vedere aici), ne imaginăm (și nu e doar imaginație) că atunci când ai ales cariera academică, trebuie să fii în situația să o poți face (intellectualy speaking), care, de asemenea, înseamnă că trebuie să citești. Mult. Mai ales lucrări științifice, adică genul de cărți în care gramatica este respectată. Mai mult decât atât, tot restul vieții tale trebuie să continui să citești, să studiezi. Același gen de lucrări. Așa că ni se pare firesc ca toate aceste lucrări, cărți, studii în care se respectă (cu strictețe, aș spune) regulile gramaticale să fi ajutat la CONSOLIDAREA cunoștințelor aculumate la orele dedicate de gramatică din ciclurile primar și gimnazial. Și rezultatul să fie o persoană instruită și care, automat cumva, vorbește corect limba maternă.

Și acum vine realitatea și ne lovește peste ochi. NU este așa cum pare normal, firesc, evident să fie. Ce se întâmplă? Cum au ajuns așa? Cum au ajuns aici? Nu s-a ”lipit” nimic de ei? Așa se exprimau cândva, ”pe vremea mea” profesorii față de leneșii clasei, când îi puneau în bancă cu cei mai isteți și care luau note mari.

Concluzia la care ajungem în această domnie pesedistă este nu tristă, este... dincolo de tristă, dincolo chiar și de furie... undeva în preajma lamei cu care să tai șanțuri longitudinale pentru că ți-ai cam pierdut speranța - speranța că ne mai facem bine, ca popor. Și această concluzie, despre care vorbesc, am citit-o și în articolul de pe Republica (articolul despre scrisoarea de susținere a lui Valentin Popa la conducerea Ministerului Educației): ”Omul este, la ora actuală, tot ce poate da mai bun în materie de educație cel mai mare partid din România.” Tragedia este încă și mai mare, pentru că aceeași concluzie o avem replicată în legătură cu fiecare dintre celelalte ministere.

Cel mai mare partid din România! Atât are de dat ca intelectuali...

Sau poate e altceva...

În ultima vreme seara mea se termină târziu pe Nat Geo Wilde. Nu prea mai găsesc filme mișto la ora aia, așa că mă uit la animale. Aseară mă uitam, de exemplu, la un documentar despre o familie de lei. Urmăreau o turmă de bivoli și căutau acele exemplare mai vulnerabile: pui sau animale rănite, bolnave. Care - că nici bivolii nu-s complet proști - de regulă stau spre mijlocul turmei. Leii ăștia de aseară au găsit ținta perfectă: un pui bolnav! Au atacat și l-au doborât. Strategia a fost că vreo doi lei au provocat bivolii de pe margine, care au luat-o la fugă spre capul turmei, iar în colbul și hărmălaia care s-a stârnit, două leoaice au atacat ușor puiul bolnav, rămas descoperit. M-a durut inima și m-am înfuriat pe proștii de bivoli (știu, am zis că nu sunt, dar m-am răzgândit), care au privit în urmă pentru o clipă și mi s-a părut că... nu aveau regrete, nu-și reproșau nimic. Și-au văzut de drum.

Comentatorul spunea că acum toată lumea e mulțumită: leii că au prins ceva și au hrană și bivolii că au scăpat de exemplarele slabe, care încetineau turma. Acum turma a devenit mai puternică. Aici m-au apucat dracii. Mi-a fugit mintea la situația noastră actuală. Puii și exemplarele bolnave - educația și sănătatea, cele mai distruse sisteme din România. Înțelegeți? Iar turma mai puternică cine e? Poporul? Vă simțiți puternici? Când vă uitați la poziția țării în UE, în lume... vă simțiți puternici? Când vă uitați în portofel sau când stați la coadă la ANAF ca să reglați ceva ce sistemul parcă înadins strică, să te facă pe tine să pierzi timp și bani, vă simțiți puternici? Când vedeți rezultatele la BAC, în statistici sau pe stradă, vă simțiți puternici? Când sunteți umiliți în unitațile sanitare unde vă duceți suferinzi, vă simțiți puternici? Când sunt eliberați violatori și hoți, când mor femei înjunghiate de membri ai familiei, când sunt lăsați copii să moară din ignoranță și prostie, vă simțiți puternici?

În schimb, e foarte ușor să vedem cine este cu adevărat puternic în România, cine are bani să nu se lase tras în jos de faptul căp e român, putând avea totul la standardele cele mai înalte.

Credeam - și nu sunt singura - că PSD-ul și întreaga clasă politică, de fapt, nu are viziune. Dar dacă are?


Comentarii

Trimiteți un comentariu