Când te pui de-a curmezișul - copii din părinți revoltați




Când te pui de-a curmezișul devii incomod. Pentru ceilalți, care vor să-și trăiască viața așa cum știu ei. Și dacă tu știi altfel și, mai ales, dacă știi altfel și nu stai in pătrațica ta, tăcând din gură, atunci devii incomod. Nu că n-ar mai putea ei trăi din pricină că tu dai din gură, dar..... ba da, chiar nu pot trăi dacă nu te conving pe tine, cu forța eventual, că greșești. Ce dezbatere de idei! Nu știu a răspunde cu argumente logice, și atunci fie aruncă cu jigniri, fie țipă că i-ai jignit (aici prostia are o explicație: analfabetismul funcționar înflorește în România!). Mda.... vorbesc despre grupurile de părinți și viața de dincolo de grupurile de părinți.
                Provocarea zilelor de sărbători – indiferent că sunt sărbători de Crăciun sau de Paște – o reprezintă eterna discuție despre ”cadourile pentru profesori”. Aici am început să am păreri radicale. Pentru că da, cândva acceptam că salariile sunt mult prea proaste, dar acum nu mai sunt chiar așa, în schimb această politică a salariilor proaste în învățământ a atras în sistem multe, mult prea multe lichele, oameni care nu pot face față altfel pe piața muncii. (Nu zic că nu mai sunt oameni dăruiți, dar.... sunt atât de puțini!!)
                Zilele trecute scriam pe pagina de facebook despre a doua ieșire furtunoasă de pe grupul de părinți – în condițiile în care suntem în al doilea an de existență,  ACEST grup de părinți. Redau mai jos ce am scris pe facebook:

            Să rămânem la ultima întrebare din textul meu.
Zilele astea sunt provocatoare pentru toți. Nu doar pentru părinți. Și pentru profesori. Și pentru elevi. Se încheie semestrul. Deci și mediile. Note date pe ultima sută de metri. Nervi întinși. Fiul meu, care învață într-o școală considerată bună din București la profil real, studiază materia ”Informatică” scriind algoritmi pe caiet, fără să pornească vreun computer la ora respectivă. Mie mi se pare bizar, cel puțin. Să mă mir că nu i se pare copilului atrăgătoare ora respectivă. Nu că aș încuraja chiului – nu, nu. Dar.... ce să-i spun când îmi explică că nu înțelege nimic și moare de plictiseală la ore, altceva decât clasicul (că m-am și săturat de mantra asta) ”mamă, tu fă-ți datoria și stai naibii acolo!”. Apoi, când criza devine palpabilă – adică zilele astea, cu mediile – sunăm un prieten, cum spune o vorbă din popor.
Prietenul e la ”Info”, deci știe. Și vine și explică. Cum explică? Deschide calculatorul și copilul meu vede minunea: șirurile de semne fără noimă din caiet prind sens. Și se pregătește de ora de Informatică așa cum trebuia s-o fi făcut chiar la școală, cu ”doamna”. La oră doamna ascultă mai mulți copii și pare că decide notele destul de aleator. În orice caz, copilului nu îi e clar de ce, după atâta efort depus acasă și după ce la școală a rezolvat problema primită doamna i-a dat 8. Și o întreabă, în acest sens. Respectuos. Dar doamna nu pare să știe că oamenii au voie să întrebe de ce au primit o notă anume. Și se enervează. Și spune că îi anulează 8-ul și îl ascultă din nou, în ultima oră și o să-i dea probleme grele. Da, așa l-a amenințat. Acum, sigur că dacă problemele ”grele” trebuie să fie în materia studiată, are voie să i le dea, nimic de zis. Bagă pregătire, copile, ce să-ți fac? Dar cu anularea cum e??? Și pentru care motiv? Mă rog, problema e în studiu. Aștept să văd cum e cu anularea ca să acționăm. Dacă ea chiar se va face...
Ce mi se pare mai trist, însă, este faptul că după acest incident, colegii copilului s-au supărat pe el că a îndrăznit să întrebe de ce primește nota respectivă și, ca urmare, a supărat-o pe ”doamna”. Nu pentru că ar iubi-o, ci pentru că supărarea acesteia poate atrage, cine știe, chestii nasoale și asupra lor. Și atunci s-au întors împotriva ”revoltatului”.
E trist. E jalnic faptul că atunci când tăcem, când înghițim rahat, nu doar noi înghițim rahat, ci și copiii noștri, care ne văd și ne copiază comportamentul. Așa învață copiii. Ei cred că așa e bine: să taci, să nu-i superi pe profesori pentru că ei au pâinea și cuțitul și pot să-ți facă zile fripte.
L-am consolat pe copilul meu cum am putut: ”dragul meu, dacă vrei să fii revoltat, trebuie să te avertizez că ți-o vei lua de multe ori; nu atât de la profesori, cât de la proprii tăi colegi, cei care ar trebui să te înțeleagă cel mai bine că sunt în aceeași barcă.”
Trebuie să recunosc că un pic, așa, sunt și mai liniștită. Mai am la activ episoade de revoltă (ca cel împotriva profesoarei de sport care le dădea copiilor cu agenda în cap – Școala nr. 3, pe Titulescu) și știu că el a fost cel care a ”tras ponoasele” – deși tocmai excesele împotriva lui încercasem să le previn. Așa că mi-a fost teamă că el va crește crezând în ceea ce-mi reproșa cândva: ”mami, mai bine nu ziceai nimic, că acum uite ce-mi face!”. Aveam această îngrijorare, dar dacă copilul meu a ajuns un tânăr care își întreabă profesoara de ce i-a dat doar 8 când el a rezolvat toată problema, atunci înseamnă că fac ce trebuie.
Dragi părinți, fiți revoltați! Împotriva abuzurilor la adresa copiilor, a nedreptăților cărora le cad victime, a tuturor faptelor amendate de lege și regulamentele în vigoare!


*Sursa foto: Pixabay


Comentarii